Friday, 17 October 2014

over Peter Bonte


Peter Bonte: een dichter, journalist, folosoof, kunstenaar en fotograaf. Korte biografie zou binnenkort op hier verplaatst worden. Contact: peterbonte@zonnet.nl

Geboren in 1959 te Amsterdam (Nederland). Filosoof, dichter, fotograaf en tekenaar.
Ik ben op mijn 17de begonnen met het schrijven van poëzie. Ik maakte hiermee kennis op de middelbare school en raakte gauw hierna geïnspireerd door de zeer leesbare poëzie van Simon Vinkenoog.
Ik heb toen zo’n 4 jaar geprobeerd poëzie te maken. Het was in ieder geval iets wat er op leek. Het waren voornamelijk liefdesgedichten, dromen, humor en maatschappijkritiek.

In de periode 1991-1996 heb ik de draad weer opgepakt en veel gedichten geschreven in een tijd vol van avontuur. In die tijd combineerde ik het schrijven van gedichten met maken van automatische handschrift tekeningen.

Na zo’n 10 jaren (2006) begon het poeziëbloed weer te tintelen. Ik maakte kennis met Riekie Schoneveld die via de ruilkring LETS in Den Haag een poëzie-workshop leidde. Deze maan-
delijkse groep blijft tot op heden een bron van inspiratie voor mij.

Mijn eerste vervolgpoëzie waren toen ‘stilte-gedichten’. Een op dat moment populaire vorm van poëzie. Het waren korte, bondige gedichten met momenten van stilte, die de toehoorder of aandachtige lezer een verbinding met het spirituele gaven.

Via open podiums maakte ik kennis met het direct voordragen van poëzie door andere dichters. Ik zelf ben toen weer terug gegaan naar mijn 2e periode (1991-1996) Al mijn ge-
dichten en aantekeningen uit deze jonge jaren,die gebaseerd waren op mijn uitgaansleven en de popmuziek die daarin een grote rol speelde, heb ik toen omgewerkt in de internationale Engelse poptaal en heb ze tevens zeer eenvoudig gehouden zodat ze voor iedereen makkelijk begrijpbaar zijn. Ik noemde dit programma : “Rock’n’roll-poëzie”. Ik draag dit programma nog steeds regelmatig voor, aangevuld met hedendaagse ervaringen.

Mijn overig dichtwerk is in het gewoon Nederlands. Dit werk kenmerkt zich door een moderne en begrijpbare taal. Met als hoofdthema’s de plaats van de mens in de moderne maatschappij, de tijd en het spirituele, maatschappijkritiek en de vreugde in de dingen.

Daarbij ben ik een gespecialiseerd de poëzie van de zgn. “Beatgeneration”, een avant-gardistische literaire beweging die zijn oorsprong vond in de jaren ’50 in de V.S. . Bekende namen hierin zijn Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William Burroughs. Van uit eigen hand is hierin door mij verschenen de Nederlands –Engelse vertaling van Howl”(1958) van Allen Ginsberg.

Publicaties:
“Poëzie op Pootjes 3 ”, 2011, verzamelbundel Haagse dichters, blz. 247.
“Naturegraffix”, 2014, Int. tijdschrift voor ecologisch bewustzijn en alternatieve levensvormen, Blz. ..-.., gedicht en tekeningen.


No comments:

Post a Comment